Menisküs Tranplantasyonları ve İmplantları
Menisküslerimiz, diz eklemimizi oluşturan femur ve tibia kemiklerinin arasında yer alır. Her dizde iç ve dış olmak üzere iki menisküs vardır. C şeklinde kıkırdakımsı özel dokulardır. Hem kemiklerimizin üzerindeki kıkırdak dokularının aşınmasını engeller, hem iki kemiği birbirine adapte eder, hem kayganlık sağlar, hem de gelen yüklerin şokunu absorbe eder. Kısacası menüsküslerimiz dizlerimizde conta gibi, amortisör gibi, kıymetli, gerekli ve önemli dokulardır.
Menisküs dokuları yırtıldığı zaman genelikle kendi kendilerini tamir edemezler. 2 kemiğin adaptasyonunu sağlayan menisküs dokularının kesitleri üçgen şeklindedir ve kan damarları menisküslerin çevresinde bulunur.
Kan damarlarına yakın olan düzgün yırtıklar dikilerek tamir edilebilinmektedir, ancak kan damarlarının ulaşmadığı veya dikilmesi mümkün olmayan kompleks yırtıklarda menisküsün yırtık parçası çıkarılmak zorunda kalınır. Yırtık menisküslerin ise, diz kıkırdaklarına zarar verme olasılığı yüksektir.
Menisküs dokusunun dizlerimizden eksilmesi durumunda kıkırdaklarımıza gelen yükün orantısal olarak artacağı bilimektedir. Bu nedenle bu eksikliğin yerine koymak amacıyla dünyada birçok çalışma devam etmektedir. Günümüzde menisküsün eksilen parçasını yerine koyabilmek amacıyla menisküs implantları geliştirilmiştir. Poli-üreten materyalden olup eksilen menisküs parçası kadar kesilip eklem içine dikilir. Amaç scaffold şeklinde olan özel yapısının içine multi potent hücreleri alıp menisküse benzer bir doku oluşturmasıdır. 5 yılda vücut tarafından menisküs implantlarının uzun dönem takip sonuçları henüz bulunmamaktadır. 2008 yılından beri insanlara uygulanmaktadır. Eksik olan menisküs parçasının kayıp kısmının 4 cm’den fazla olması ve çevre menisküs dokusunun kalmaması durumunda menisküs implantları uygulanamaz.
Menisküs transplantasyonları menisküsün 70%den daha fazla bölümünün çıkartılması durumunda, kalan menisküs dokusunun menisküs fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremeyeceğinden, eklemde erken artroz beklenen sonuçtur. Bu nedenle, menisküs dokusunun yerine konulabilmesi ancak taze dondurulmuş menisküs allogreftleri ile sağlanabilir. Menisküs allogreftleri maalesef ülkemizde henüz bulunmayan doku bankalarından temin edilir. Menisküs allogreftinin uygun boyda olması istenir. İmplante edilen menisküs allogreftinin reaksiyon vermemesi ve beslenmesi durumunda oldukça başarılı sonuçları olan bir ameliyattır.