Robotik Diz Cerrahisi
Robotik Diz Cerrahisi Nedir?
Robotik Diz Cerrahisi kısmi (parsiyel) diz protezi, erken veya orta evre Osteoartrit ile yaşayan yetişkinler için innovatif bir tedavi seçeneğidir. Robotik Diz Cerrahisi; kemik kesileri başlamadan ameliyatın bilgisayar ortamında tasarlandığı; iki protez parçasının pozisyonlarının ve birbirine uyumunun ideal şekilde ayarlanarak öngörüldüğü ve istenen pozisyonda kemik kesilerinin robotik kol yardımıyla hatasız bir şekilde yapıldığı sistemdir.
Robotik Diz Cerrahisi sırasında dizdeki sağlıklı kemik dokusu korunarak daha küçük kemik kesisi ile ameliyat gerçekleştirilir. Robotik Diz Cerrahisinde kullanılan protez tamamen kemiğin şekline (anatomik) uygun ve doğal diz hareketlerini engellemeyecek şekilde tasarlanmıştır. Protezin anatomik yapısı ve ideal pozisyonda yerleştirilmesi sayesinde protez aşınmaları ve gevşemeleri daha geç ortaya çıkmakta ve protez daha uzun ömürlü olmaktadır.
Robotik Diz Cerrahisinin avantajları nelerdir?
Robotik Diz Cerrahisi Kısmi Diz Protezi işlemi, diz osteoartritinin neden olduğu ağrıyı ortadan kaldırmak ve potansiyel olarak aşağıdaki faydaları sağlayabilmek amacıyla tasarlanmıştır:
-
Daha küçük yara izi
-
Daha fazla yumuşak doku korunması
-
Daha az kemik kesisi
-
Çapraz bağların sağlam kalması
-
Daha az kan kaybı
-
Daha kısa hastane yatış süresi
-
Daha hızlı iyileşme
-
Protezde daha geç aşınma ve gevşeme
-
Daha başarılı ameliyat sonucu
Robotik Diz Cerrahisi nasıl çalışır?
Robotik Kollu İnteraktif Ortopedi Sistemi, üç boyutlu cerrahi öncesi planlama özelliğine sahiptir. Ameliyat sırasında robot sistemi, eklem protezi ve implant konumlandırmasının optimum düzeyde olmasını kolaylaştırmak için cerraha eş zamanlı görsel, duyusal ve işitsel geri bildirim sağlar. Ameliyat sonrasında dizin daha doğal hissetmesini sağlayabilen, işte bu optimum yerleştirme işlemidir. Ameliyatı cerrah yapar, robot ise cerrahın hata yapmasını engeller.
Robotik Diz Cerrahisi işlemine uygun adaylar kimlerdir?
Genel olarak, Robotik Diz Cerrahisi hastaları aşağıdaki özellikleri paylaşır:
-
Genellikle dizin iç veya dış kısmında ve/veya diz kapağının altında hareketle birlikte gelen diz ağrısı
-
Oturur pozisyondan harekete geçildiğinde diz ağrısı ve dizde sertlik
-
Bacaklarda eğrilik oluşması
-
Protez dışı tedavilerden fayda sağlanamamış olması
Robotik Diz Cerrahisi işlemi sonrasında neler bekleyebilirim?
Çoğu durumda, hastaların ameliyattan kısa bir süre sonra yürümesine, ilk birkaç hafta içerisinde araba sürmesine ve sonrasında da kısa süre içerisinde normal günlük aktivitelerine geri dönmesine izin verilir. Bu dönemde fizik tedavi iyileşmeye önemli katkıda bulunur.
Robotik Diz Cerrahisi protezinin ömrü ne kadar?
Tüm protezlerin; hastanın kilosu, faaliyet düzeyi, kemik stoğunun kalitesi ve doktorunun tavsiyelerine uyması gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişen bir beklenen ömrü vardır. Avantajları nedeni ile klasik kısmi protezlerden daha fazla, total diz protezlerine yakın bir ömrü olduğunu söyleyebiliriz. Robotik Diz Cerrahisi işlemi sırasında dizden çok az kemik çıkarıldığı için gerektiğinde, total diz protezi uygulamak mümkündür.